Pages Menu
TwitterFacebook

Објавио - | 0 comments

Историчар уметности Душан Миловановић

Историчар уметности Душан Миловановић

Вашој племенитој пажњи препоручујемо изванредно дело господина Пере Вишњића под насловом Саборник манастира српских.Књига представља каталог (преглед) свих српских манастира на просторима где су Срби, од давнина живели, или где и данас живе а што може да се лакше разуме као простор Балкана, али и манастира у српској дијаспори.

У српској историографији овим питањем бавио се мали број посленика и углавном водећи рачуна само о средњовековном наслеђу. Међу њима треба истаћи дела В. Петковића (Преглед црквених споменика кроз повесницу српског народа, Бгд. 1950) и С. Милеуснића (Водич кроз манстире у Србији, Бгд. 1955); поред овога, урађен је и известан број прегледа који обухватају поједине регионе Српске Православне Цркве.

Познато је да је СПЦ национална црква и да су њена светилишта подизана само на просторима где се и налази(о) српски живаљ. Изванредни труд господина Вињића усмерен је на покушај синтетисања овог проблема у најпрецизнијем смислу и у том погледу представља апсолутни преседан у нашој стручној и научној литератури. Књигом је обухваћен широки простор Србије и Српских земаља (Црна Гора, Република Српска, Босна и Херцеговина, и Хрватска), као и простор на коме живе Срби у Румунији и Мађарској на коме постоје старе српске светиње, али и оне из најновијих времена.

Веома амбициозни план испуњен је у пуној мери, што мора да изазове дивљење, јер овакав подухват предузимају (у озбиљним земљама) велике институције уз велике тимове стручњака. Метода г. Вишњића подразумева експликацију основних знања о манастирима (локација, време настанка, ктитор, стил градње и сликарства, страдања, обнове…), а све прати веома добра ауторка фотографија. Књига је подељена према епархијама (епископије и митрополије), на 26 поглавља. Веома вредне додатке чине карте српских светиња (по епархијама) и попис манастиришта који до сада није на овакав начин урадила ни једна институција (ни заводи за заштиту споменика, нити нека црквена институција). Обим, преко 550 страна великог формата (25 х 34 см), колор штампа, тврди повез, шивено).

Пред нама стоји вишегодишњи труд ентузијасте и заљубљеника у отадџбинску грађу, коју је на једноставан али и ефектан начин предочио нашим очима и срцима г. Перо Вишњић. Дивљења је вредан труд ако се узме у обзир огроман пређени пут, да би се стигло и на лицу места обавестило о преко 400 српских светилишта, начиниле аутентичне фотографије и све то разложно јасно поставило у веома обимну књигу.

Познато је, мада звучи и невероватно да се, у Метохији рецимо, налази највећа концентрација православних светилишта на планети (по квадратном километру терена); нажалост, данас је веђина тих светиња уништена, чак су и многи топоними манастиришта сасвим избледели из меморије веома често уништаваног и расељаваног српског живља. Будући читалац или корисник овог дела убрзо ће схватити да овај преглед српских светиња сведочи о неколико битних чињеница: да готово сви манастири припадају категорији мученика, односно да су по више пута пљачкани, паљени и разарани; да су на њима вршене обнове чим би се времена примирила; да од 1985. године (до данас) присуствујемо фантастичној обнови (и градњи) православних светилишта на свим територијама где Срби живе.

Такође, када се дубље загледате у ауторске мапе господина Вишњића и узмете у обзир да, је уз постојеће манастире, готово у свакој српској насеобини постојала и још по најмање једна црква, убрзо постаје јасно да су Срби у старини готово у потпуности остварили византијски идеал, да човек окрећући се око своје осе треба у једном окрету, непрестано у видном пољу да има бар један крст на куполи светилишта; да би тако стекао утисак да се већ налази у Рају Господњем.

Имајући све речено у виду сматрамо да ће дело господиана Пере Вишњића наићи на велику пажњу српске научне и стручне јавности али и знатижељне публике, па и преко тога.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>